Milion za zapošljavanje lica sa invaliditetom

Bez autora
Nov 11 2014

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje odobrio je objavljivanje javnog poziva za dodjelu milion eura iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom za finansiranje grant šema. Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje odobrio je objavljivanje javnog poziva za dodjelu milion eura iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom za finansiranje grant šema. Isplata bespovratnih sredstava – grant šema obaviće se na osnovu ugovora, koje sa korisnikom sredstava zaključi direktor Zavoda. U Zavodu očekuju da će najmanje 400 osoba sa invaliditetom biti uključeno kao učesnici ili korisnici projekata. Pretpostavka je da će biti finansirano 25 programa, sa minimalnim iznosom od 10.000, a maksimalnim 70.000 eura.

Milion za zapošljavanje lica sa invaliditetomUpravni odbor Zavoda za zapošljavanje odobrio je objavljivanje javnog poziva za dodjelu milion eura iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom za finansiranje grant šema.

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje odobrio je objavljivanje javnog poziva za dodjelu milion eura iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom za finansiranje grant šema.

Isplata bespovratnih sredstava – grant šema obaviće se na osnovu ugovora, koje sa korisnikom sredstava zaključi direktor Zavoda. U Zavodu očekuju da će najmanje 400 osoba sa invaliditetom biti uključeno kao učesnici ili korisnici projekata. Pretpostavka je da će biti finansirano 25 programa, sa minimalnim iznosom od 10.000, a maksimalnim 70.000 eura.

Odluku će realizovati Fond i Služba za finansijsko-računovodstvene poslove i javne nabavke Zavoda, a kompletna uputstva za podnosioce predloga projekta i prijavni formular može se preuzeti na sajtu Zavoda.

Odredbom člana 39 Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI propisano je da se sredstva Fonda, između ostalog, koriste i za finansiranje grant šema. Postupak dodjele sredstava Fonda počinje objavljivanjem javnog poziva na osnovu odluke Upravnog odbora Zavoda, po prethodno pribavljenom mišljenju Savjeta Fonda.

Kako iz Zavoda navode, ciljevi projekta su prevencija socijalne isključenosti OSI, uspostavljanje ravnopravnih uslova na tržištu rada i pružanje jednakih mogućnosti i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Ciljne grupe su OSI kojima je status utvrđen propisima iz oblasti obrazovanja, zatim sa statusom utvrđenim propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju ili o boračko-invalidskoj zaštiti i osobe koje su ostvarile status lica sa invaliditetom na osnovu rješenja nadležne komisije Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju.

U okviru poziva mogu se finansirati programi profesionalne rehabilitacije, aktivne politike zapošljavanja, podsticanja razvoja izvođača profesionalne rehabilitacije i organizatora obrazovanja odraslih.

Inače, u Crnoj Gori se sve više promoviše i razvija novi odnos prema OSI. Na podizanje svijesti i jačanje pozitivnog razmišljanja o njihovim mogućnostima, sposobnostima i problemima utiču evropske integracije, kao i mnoga međunarodna dokumenta. Ona snažnije promovišu ljudska prava OSI i favorizuju preduzimanje odlučnih mjera koje će stvoriti jednake uslove za njihovo aktivno učešće u svim oblastima društva, kako kroz vaspitno-obrazovni proces, u predškolskim i školskim ustanovama, tako i kroz proces osposobljavanja za zapošljavanje i rad.

New Consulting edukuje korisnike kredita

Na konkurs Zavoda za pružanje specijalističke obuke i edukacije iz oblasti poslovnih vještina korisnicima kredita, dostavljene su četiri ponude za izbor izvođača programa i to Market Consulting iz Berana, PR & Media Consultancy PriME iz Podgorice, New Consulting iz Podgorice  i PU Veduco Rožaje.

Komisija je jednoglasno donijela odluku o izboru ponuđača New Consulting uz obrazloženje da on posjeduje tražene reference i da je ponudio program primjeren ciljnoj grupi – preduzetnicima i pravnim licima  korisnicima kredita Zavoda. U ponudi su naveli cijenu dvodnevnog seminara, za grupu do 25 polaznika, u iznosu od 933,66 eura sa uračunatim PDV-om.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik